• Deň tanca

          • ZŠ P.O.Hviezdoslava krásne reprezentovali svojim vystúpením žiaci

            z 1.A s pani vychovávateľkou Miškou Kaszonyiovou,

            z 1.B s pani vychovávateľkou Riuškou Kozmovou,

            z 3.B s pani vychovávateľkou Kristínkou Kaszonyiovou.

                  Ďakujeme, boli ste úžasní !  

            1.A

            1.B

            3.B

          • Máj

          • "    Na peršeho maja ňemala ja maja

            /: bo ja še so svojim frajirom hňevala. :/  "     

                             (Ľudová pieseň )

                  Pre všetky dievčatá, dievčence, baby a babenky   

                                     zo ZŠ P.O.Hviezdoslava !  

          • Ľudské práva / tematický piatok

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ľudské práva / tematický piatok.

            Piatok 26.04 sme sa venovali dôležitej téme – ľudské práva.

            Poznáme naozaj význam týchto pojmov a uplatňujme tieto hodnoty v každodennom živote? Rešpektujeme sa navzájom a prejavujeme si dôstojnosť ako by sme mali?

            V rámci tematického piatka si žiaci osvojili základné pojmy a zručnosti týkajúce sa tejto oblasti pomocou rôznych aktivít.

            Žiaci 5.ročníka si spolu so svojimi učiteľmi vytvorili vlastný „balón práv“, pri ktorom mali priestor pre výmenu názorov, pochopenie významu práv a povinností, ale aj kreativitu.

            Šiestaci sa podieľali na tvorbe váhy práv a povinností detí voči rodičom a opačne.

            Starší žiaci sa zúčastnili teambuildingu v trojčlenných skupinách, pomocou rozmanitých aktivít posilňovali spoluprácu, komunikáciu, dôveru a hľadali konštruktívne riešenia na zadané úlohy.

            Žiaci pracovali s chuťou a nadšením, čo sa odzrkadlilo aj na ich spoločných výtvoroch, ktoré stoja za pozornosť.

                                                  p.uč. A.Károlyová, V.Pivčuková

          • Bežecká súťaž / BLAHOŽELÁME!

          • Bežecký úspech Ester Vargovej

            Počas uplynulého víkendu sa v obci Sačurov uskutočnila už tradičná 15 km dlhá bežecká súťaž pre vytrvalcov Košického a Prešovského kraja. V rámci tejto akcie boli pripravené aj mládežnícke kategórie a v kategórii mladších žiačok v behu na 600 m obsadila naša žiačka Ester Vargová (7.A) veľmi pekné 5. miesto v silnej konkurencii ďalších športovkýň jej vekovej kategórie z oboch krajov. Blahoželáme  a želáme mnoho ďalších úspechov.

                                                                                                             p. uč. Pappová

          • Slniečkový deň / 5.deň farebného týždňa

          • Dňa 26. 4. sme dorazili k poslednému dňu Farebného týždňa, a to ku dňu Slnka.

            Slnko, ktoré je najjasnejšou hviezdou na oblohe, vytvára podmienky na život, ohrieva nás a jej žiarením prináša dobrý pocit do našej duše.

            Máme radi slnečné rána a teplé slnečné dni, akým bol aj záver nášho tematického týždňa. Tvorili sme, zabávali sme sa a deň sme ukončili kresbou na asfalt. Takto sme si pripomenuli, že aj počas daždivých dní musíme byť svojim vlastným slniečkom a žiariť vo vlastnom živote a aj v životoch ľudí, ktorí nás obklopujú.

            „Otočte tvoju tvár k Slnku a nikdy neuvidíte tiene.“ - Helen Keller

            Ďakujeme každému za účasť a p. uč. N. Paľovej za výpomoc.

                                                                              p. uč. A. Kiss, p. uč. Beáta Simková

          • Englishstar

          • Medzinárodná súťaž ENGLISHSTAR otestovala vedomosti našich žiakov v anglickom jazyku. Súťažné testy prispôsobené jednotlivým vekovým kategóriám boli zamerané na testovanie základných jazykových kompetencií, ktoré pozostávali z  čítania s porozumením, gramatických znalostí a z písania. 35 žiakov našej školy písalo test v rovnaký deň a v rovnaký čas ako žiaci v iných školách. Vyplnené súťažné testy boli následne odoslané organizátorovi súťaže, ktorý približne do mesiaca od napísania testov zašle výsledné skóre každého jedného súťažiaceho žiaka a taktiež jeho poradie úspešnosti medzi svojimi rovesníkmi. Dúfajme, že sa žiakom darilo a už sa tešíme na ich výsledky.

                                                                                                 p. uč. Pappová

          • Farebný deň / 4.deň farebného týždňa

          • Kvety sú farebným skvostom prírody.

            Polahodia oku, potešia srdce.

            Tento deň sme spestrili farebnými kvietkami, ktoré nám priniesli dobrú náladu.

                                                                              p.uč. A.Kiss a B.Simková

          • Deň mlieka / 3.deň farebného týždňa

          • Mlieko a mliečne výrobky sú dôležitou súčasťou potravy – prispievajú k rastu a vývoju detí a pomáhajú udržiavať zdravé kosti.

            Túto skutočnosť si naši žiaci pripomenuli v stredu, 24. 4.

            Obliekli si biele tričko, vytvorili kravičky a na chodbe sa občerstvili mliečnymi výrobkami: mohli si dať pohárik mlieka, ochutnať rôzne druhy syrov, ak mali chuť na maškrtu, zo stola si vzali mliečny rez a mohli si vybrať z rôznych príchutí jogurtov.

                                                                 p. uč. A. Kiss, p. uč. B. Simková

          • We are GROOT/ Sme veľkí !

          • Predstavujeme vám náš užasný tím a projekt s ktorým budú našu školu , ale aj mesto reprezentovať v Bratislave na festivale vedy a umenia STARMUS.

            Tím "We are groot" zložený z piatich ôsmakov, Barbara Bérešová, Filip Husár, Kayla Mysiv, Roland Novotný a Dália Sztanková v rámci školskej akcie z príležitosti Dňa Zeme predstavil svoju niekoľkomesačnú prácu na tému "Káva naša každodenná". Projekt má environmentálny charakter a bol natoľko úspešný, že si ju porota vybrala medzi 5 najlepších prác a žiaci postúpili do semifinále súťaže do Bratislavy na festival vedy a umenia STARMUS. Práca pozostávala z vedeckej a umeleckej časti. 

            Zopár viet o projekte "Káva naša každodenná":

            Cieľom projektu bolo "Zníženie množstva odpadu z kávomatu a z kávovaru na našej škole a následné zmysluplné využitie tohto odpadu v prospech našej školy". Žiaci na dosiahnutie cieľa navrhli recykláciu kávomatových pohárov (ručnú výrobu papiera, použitie na sadeniny v školskej záhrade), množenie kávovníka, vytvorenie školskej záhrady a kompostárne (kde sa vysypuje kávový grunt z kávovaru), príprava mydiel a peelingu z použitej kávy z kávovaru.

            Okrem vedeckej časti mali za úlohu pripraviť aj umelecké dielo na danú tému. Žiaci svoje dielo popísali nasledovne: 

            Filip: "Naše umelecké dielo pozostáva z viacerých prvkov, ktoré sme navrhli tak, aby sa dotkli všetkých zmyslov pozorovateľa - rovnako ako káva. 
            Pofotili sme kávu zhora, túto fotku sme dali vytlačiť na plátno a podsvietili sme. Má to symbolizovať galaxie a teda prvú časť festivalu STARmus."
            Barbara: 
            "Naľavo dole sa nachádzajú voňavé kvety, ktoré majú na sebe 4 druhy káv. Nachádza sa tu oranžový motýľ z vlny a ručne robené včeličky. Táto časť diela symbolizuje život a je voňavá."

            Dália:"Nad kvetmi sa nachádzajú sladké cukríky a včelí úľ, ktorý sme prepojili vzorcom kofeínu, ktorý sa v káve nachádza. Cukríky sa dajú ochutnať, teda táto časť sa dotkne vašich chuťových zmyslov.
            Roland: 
            "Napravo dole sme kávou namaľovali problém, ktorý je spojený s nezodpovedným pestovaním kávovníkov a to je ničenie pralesov. Je tam znázornený horiaci prales a utekajúce zvieratá. Dole sme pokrčili plechovky firiem ako Hell a Nescafé, ktoré nepoužívajú vo svojich výrobkoch kávu z ekologicky pestovaných kávovníkov a prispievajú ku zničeniu pralesov. Tieto plechovky vydávajú aj zvuk - a teda sú spojené s druhou časťou festivalu StarMUS a to je hudba. Ku dielu patrí aj veľká plechovka, ktorá obsahovala ekologicky pestovanú kávu a pre nás slúži ako bubón, ktorým bijeme na poplach."
            Kayla: 
            "V strede diela sa nachádza Groot, ktorého sme si vytlačili pomocou 3D tlačiarne a na hlave má nami vypestovaný kávovník a na ruke mu visí orangutan, ktorý je ohrozeným druhom kvôli ničeniu pralesov. Groot je ochranca pralesov a prírody. Pod Grootom je symbol "žabky", tzv. "FAIR TRADE ZNAČKA" ktorá sa nachádza na čokoládach a kávových výrobkoch a symbolizuje to, že pri výrobe používali ekologicky získavanú kávu, či kakao."

            Zopár viet o projekte "Káva naša každodenná":

            Cieľom projektu bolo "Zníženie množstva odpadu z kávomatu a z kávovaru na našej škole a následné zmysluplné využitie tohto odpadu v prospech našej školy". Žiaci na dosiahnutie cieľa navrhli recykláciu kávomatových pohárov (ručnú výroba papiera, použitie na sadeniny v školskej záhrade), množenie kávovníka, vytvorenie školskej záhrady a kompostárne (kde sa vysypuje kávový grunt z kávovaru), príprava mydiel a peelingu z použitej kávy z kávovaru.

            Okrem vedeckej časti mali za úlohu pripraviť aj umelecké dielo na danú tému. Žiaci svoje dielo popísali nasledovne: 

            Filip: "Naše umelecké dielo pozostáva z viacerých prvkov, ktoré sme navrhli tak, aby sa dotkli všetkých zmyslov pozorovateľa - rovnako ako káva. 
            Pofotili sme kávu zhora, túto fotku sme dali vytlačiť na plátno a podsvietili sme. Má to symbolizovať galaxie a teda prvú časť festivalu STARmus."
            Barbara: 
            "Naľavo dole sa nachádzajú voňavé kvety, ktoré majú na sebe 4 druhy káv. Nachádza sa tu oranžový motýľ z vlny a ručne robené včeličky. Táto časť diela symbolizuje život a je voňavá."
            ktorý sa v káve nachádza. Cukríky sa dajú ochutnať, teda táto časť sa dotkne vašich chuťových zmyslov. "
            Roland: 
            "Napravo dole sme kávou namaľovali problém, ktorý je spojený s nezodpovedným pestovaním kávovníkov a to je ničenie pralesov. Je tam znázornený horiaci prales a utekajúce zvieratá. Dole sme pokrčili plechovky firiem ako Hell a Nescafé, ktoré nepoužívajú vo svojich výrobkoch kávu z ekologicky pestovaných kávovníkov a prispievajú k ničeniu pralesov. Tieto plechovky vydávajú aj zvuk - a teda sú spojené s druhou časťou festivalu StarMUS a to je hudba. Ku dielu patrí aj veľká plechovka, ktorá obsahovala ekologicky pestovanú kávu a pre nás slúži ako bubón, ktorým bijeme na poplach."
            Kayla: 
            "V strede diela sa nachádza Groot, ktorého sme si vytlačili pomocou 3D tlačiarne a na hlave má nami vypestovaný kávovník a na ruke mu visí orangutan, ktorý je ohrozeným druhom kvôli ničeniu pralesov. Groot je ochranca pralesov a prírody. Pod Grootom je symbol "žabky", tzv. "FAIR TRADE ZNAČKA" ktorá sa nachádza na čokoládach a kávových výrobkoch a symbolizuje to, že pri výrobe používali ekologicky získavanú kávu, či kakao."

            Veríme, že náš náš projekt bude úspešný a že budeme patrične reprezentovať našu školu i mesto v súťaži.

                                                            p. uč. A.Krajníková, L.Čižmárová

          • DEŇ VODY / farebný týždeň

          • V rámci celotýždennej akcie „Farebný týždeň“ sa v utorok, 23. 04. 2024 žiaci našej školy obliekli do modrého.

            Oslavovali sme totiž jednu z najdôležitejších esencií života – vodu.

            Voda je prakticky všade okolo nás, no musíme si ju ceniť.

            Žiaci si aktivitami osvojili poznatky a občerstvili svoje vedomosti o nej, vytvorili vlastný kolobeh vody a využili svoju kreativitu, aby si aj pomocou vlastných tvorieb spomenuli na známy pravdivý výrok:      „Bez vody niet života.“

                                                                             p.uč. A.Kiss, B.Simková

          • Deň Zeme + STARMUS / 2.stupeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme + STARMUS / 2.stupeň .

            Tím "We are groot" zložený z piatich ôsmakov, Barbara Bérešová, Filip Husár, Kayla Mysiv, Roland Novotný a Dália Sztanková v rámci školskej akcie z príležitosti Dňa Zeme predstavil svoju niekoľkomesačnú prácu na tému "Káva naša každodenná".

            Projekt má environmentálny charakter a bol natoľko úspešný, že si ju porota vybrala medzi 5 najlepších prác a žiaci postúpili do semifinále súťaže do Bratislavy na festival vedy a umenia STARMUS.

            Práca pozostávala z vedeckej a umeleckej časti. Po predstavení svojich výsledkov žiaci priblížili problém nezodpovedného pestovania kávovníkov, kakaovníkov a olejových pálm na ekosystém pralesov. Je to téma, ktorá sa týka nás všetkých, keďže ničenie pralesov prispieva ku klimatickým zmenám a výhynu viacerých druhov zvierat. Na záver žiakom predstavili riešenia, ako sa stať zodpovednejším spotrebiteľom a prispievať tak ku ochrane prírody.

            Predstavili žiakom "fair trade značky" s dôrazom na logo so žabkou, okolo ktorej vznikli na sociálnych sieťach konšpirácie o pomletom hmyze a jede.

            Zopár viet o projekte "Káva naša každodenná":

            Cieľom projektu bolo "Zníženie množstva odpadu z kávomatu a z kávovaru na našej škole a následné zmysluplné využitie tohto odpadu v prospech našej školy". Žiaci na dosiahnutie cieľa navrhli recykláciu kávomatových pohárov (ručnú výrobu papiera, použitie na sadeniny v školskej záhrade), množenie kávovníka, vytvorenie školskej záhrady a kompostárne (kde sa vysypuje kávový grunt z kávovaru), príprava mydiel a peelingu z použitej kávy z kávovaru.

            Okrem vedeckej časti mali za úlohu pripraviť aj umelecké dielo na danú tému.

            Žiaci svoje dielo popísali nasledovne:

            Filip: "Naše umelecké dielo pozostáva z viacerých prvkov, ktoré sme navrhli tak, aby sa dotkli všetkých zmyslov pozorovateľa - rovnako ako káva. Pofotili sme kávu zhora, túto fotku sme dali vytlačiť na plátno a podsvietili sme. Má to symbolizovať galaxie a teda prvú časť festivalu STARmus."

            Barbara: "Naľavo dole sa nachádzajú voňavé kvety, ktoré majú na sebe 4 druhy káv. Nachádza sa tu oranžový motýľ z vlny a ručne robené včeličky. Táto časť diela symbolizuje život a je voňavá."

            Dália: "Nad kvetmi sa nachádzajú sladké cukríky a včelí úľ, ktorý sme prepojili vzorcom kofeínu, ktorý sa v káve nachádza. Cukríky sa dajú ochutnať, teda táto časť sa dotkne vašich chuťových zmyslov. "

            Roland: "Napravo dole sme kávou namaľovali problém, ktorý je spojený s nezodpovedným pestovaním kávovníkov a to je ničenie pralesov. Je tam znázornený horiaci prales a utekajúce zvieratá. Dole sme pokrčili plechovky firiem ako Hell a Nescafé, ktoré nepoužívajú vo svojich výrobkoch kávu z ekologicky pestovaných kávovníkov a prispievajú k ničeniu pralesov. Tieto plechovky vydávajú aj zvuk - a teda sú spojené s druhou časťou festivalu StarMUS a to je hudba. Ku dielu patrí aj veľká plechovka, ktorá obsahovala ekologicky pestovanú kávu a pre nás slúži ako bubón, ktorým bijeme na poplach."

            Kayla: "V strede diela sa nachádza Groot, ktorého sme si vytlačili pomocou 3D tlačiarne a na hlave má nami vypestovaný kávovník a na ruke mu visí orangutan, ktorý je ohrozeným druhom kvôli ničeniu pralesov. Groot je ochranca pralesov a prírody. Pod Grootom je symbol "žabky", tzv. "FAIR TRADE ZNAČKA" ktorá sa nachádza na čokoládach a kávových výrobkoch a symbolizuje to, že pri výrobe používali ekologicky získavanú kávu, či kakao."

             

            Zopár viet o festivale STARTMUS. Festival je medzinárodný festival, ktorý spája vedu a hudbu. Medzi zakladateľov festivalu patrí Steven Hawkings, Bryan May, Jane Goodall, Neil Armstrong a ďalší.

             

            Tento ročník navštívia viacerí držitelia Nobelovej ceny, astronauti (napr. Chris Hadfield), vývojári a hudobné hviezdy ako The Offspring či Jean-Michelle Jarre.

            Viac informácií na: www.starmus.com.

            Na záver sa chceme poďakovať p. uč. Pivčukovej za pomoc pri príprave umeleckého diela, p.uč. Fottovej za workshop z biológie a pomoc pri Dňa Zeme, p. uč. Pappovej za pomoc pri organizovaní Dňa Zeme, našim deviatakom za pomoc pri príprave záhradky, Alexovi Džupponovi za starostlivosť o záhradu, Sebimu Magyarovi za workshop a 3D tlač Groota, Samkovi Agárdimu za technickú pomoc počas akcie Dňa Zeme a všetkým žiakom a zamestnancom školy za zbieranie kávomatových pohárov a vašu podporu.

            Žiakom držíme palce, aby úspešne zvládli prezentáciu a gratulujeme ku postupu!

                                                                   p. uč. Krajníková a p. uč. Čižmárová

          • Deň Zeme

          • Dnes kričí celá  ZEM
            má sviatok, tak tomu rozumiem.
            ale ten krik je akýsi zúfalý,
            smutný a nešťastný. Kde sme sa to dostali?

            Aj Zem má svoj sviatok, každoročne ho slávime 22. apríla. V tento deň sa milióny ľudí na celom svete spájajú s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu planétu.

             Mottom tohtoročného Dňa Zeme 2024 je Zem verzus  plasty.

            Naši žiaci 1.stupňa sa venovali celý deň tejto dôležitej téme.  Pozreli si prezentáciu, overili  a precvičili si vedomosti praktickými aktivitami a aj výtvarne  spracovali tému.

            Dôležité je myslieť na ochranu prírody nielen v Deň Zeme, ale každý jeden deň !  

            VIDEO  :   DenZeme2024

                                                                             p.uč. Beáta Simková

          • Blahoželáme Jožkovi Rolincovi!

          • Hviezdoslavov Kubín

             Dňa 17.4.2024 náš žiak Jozef Rolinec (2.B) reprezentoval našu školu na regionálnom kole v súťaži Hviezdoslavov Kubín.

            Svoj recitačný talent úspešne obhájil a získal v prednese prózy krásne 2. miesto.

             Z veľkého úspechu sa tešíme a srdečne Jožkovi blahoželáme! 

          • Víťazstvo na súťaži z finančnej gramotnosti/ Blahoželáme !

          • Byť finančne gramotným je jednou z nevyhnutných zručností nás všetkých. Kto vie šikovne a zodpovedne narábať z financiami, ten to má v živote ľahšie.  Preto kladieme veľký dôraz na rozvíjanie finančnej gramotnosti na našej škole.

            Žiačky 9.ročníka, Kitty Beczová, Vivienne Váradyová a Heng Zhou, na regionálnej súťaží "Svet peňazí" mali možnosť pomerať svoje vedomosti o financiách so žiakmi z okolitých škôl. Boli veľmi šikovné a získali 1.miesto.

            Blahoželáme a tešíme sa z úspechu !    p.uč. A.Krajníková